Skyldfolket og Ættefolkets historie.

En aktuel sammenligning. 18 tvangsauktioner på småbruk i Rendalen på en gang.

 
 
 
Ref:
Romsdals Budstikke.
Mandag 30 april 1923.
Nasjonalbiblioteket.
 
 
 
EN AKTUEL SAMMENLIGNING.
 
En fhv. borgermester i en av syd Norges byer som deltok i tvilsomme økonomiske transaksjoner paadrog sig en personelig gjeld paa mellem 1 og 2 millioner kroner.
Han fik imdlertid ordnet affæren ved en underhaandsakkord paa 1 1/2 prosent, det vil si at han slap med å betale 20 000 kroner istedetfor 1 a 2 millioner kroner.
Det er ikke minst dette forhold som kan gi anledning til endel betraktninger, når en arbeider eller en smaabruker kommer i gjeld og blir skyldig noene hundrede kroner --- i skatt,, i renter til banken eller i gjeld hos kjøpmanden, så slipper han ikke fra det paa den maaten.
Han blir oftest plyndret til skinnet. Hans møbler blir kanskje tatt fra ham og solgt paa auksjonen, og er det en fisker eller smaabruker, blir kanskje redskaper, baat, eller gaardsbruk drevet til tvangsauksjon.
 
Man vil saaledes kanskje huske at der paa en gang blev avertert 18 tvangsauktioner paa småbruk i Rendalen.
 
Hans Høihet Kong Salamon og hans ringhet Jørgen Hattemaker gaar uavlatelig igjen.
 
Disponenten for Vesterhav faar 16.000 i løn for 4 timers arbeide  --- mens andre opnaar 3000 efter 10 timers arbeide !.
Og samtidig arrangeres konkuranser i madlavning for og se om en familie på 5 medlemmer ikke godt kan klare sig med 30 kroner i ugen ---- La overklassen konkurere.
 
En borgermester  som efterat ha befattet sig med jobbaffærer får en millongjeld, slipper med å betle 20 000 kroner, mens arbeidsfolk og smaabrukere  som er kommet i gjeld  --- paa grund av arbeidsløshet eller under en tapper kamp for å berge hus og hjem  ---- blir plyndret til siste øret og blir kanskje endog tilslut jaget fra den jordvei han har slitt saa saart for å beholde for sig å  sine,.
Jo større gjelden er og jo tvilsommere gjeldsstiftelsen har vært, jo lettere slipper man fra det .
 
Klasseforskjel ? Hyss ! Man skal ikke oprøre folket.
 
 
p.t. Kristiania d. 10 april.

Kontakt

Rendalen Historie

redaksjon@rendalen-historie.com

2485 Rendalen

90638590

Søkested

Logg inn

© 2013 Alle rettigheter reservert.

Drevet av Rendalen Historie